Απολογιστικό Δελτίο Τύπου: «Αξιολόγηση της τηλεργασίας»

Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, στις 14:00, πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά ημερίδα της HR Community με τίτλο «Αξιολόγηση της τηλεργασίας» στο πλαίσιο της δέσμης πρωτοβουλιών του skywalker.gr «Βγαίνουμε μπροστά». Η ημερίδα απευθυνόταν σε στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, διευθυντές τμημάτων και ιδιοκτήτες εταιριών. Φυσικά, δυνατότητα παρακολούθησης και υποβολής ερωτημάτων υπήρχε για κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του Facebook του skywalker.gr και του vgainoumemprosta.skywalker.gr.

Η ημερίδα κινήθηκε σε δύο άξονες:

  1. Αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα της μεθόδου τηλεργασίας
  2. Διαχείριση της απόδοσης του τηλεργαζόμενου προσωπικού

Εκφράστηκε πλήθος απόψεων, κάτι που έκανε την ημερίδα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για επίτευξη του αποτελέσματος από τους εργαζόμενους με δυνατότητα να επιλέγουν το περιβάλλον εργασίας τους ή να προσαρμόζονται σε αυτό σε κάθε συνθήκη. Κοινός τόπος όλων ήταν η αποδοχή της εκτίμησης πως το ιδανικό μοντέλο χρειάζεται να δίνει τη δυνατότητα μιας μικτής προσέγγισης ανάλογα με την περίπτωση. Κάτι τέτοιο δείχνει ικανότητα προσαρμογής και από την πλευρά της εργοδοσίας, αλλά και από την πλευρά των εργαζομένων, και αποδεικνύει πως μοντέλα παλαιότερων εποχών που απλώς χρονομετρούσαν τη διάρκεια παραμονής του υπαλλήλου στο γραφείο του είναι δυσλειτουργικά.

Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας της μεθόδου τηλεργασίας απαιτεί και τα κατάλληλα εργαλεία. Συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης μέσω στόχων, ανάλυση της εκάστοτε θέσης εργασίας και έμφαση στα ποιοτικά κριτήρια ήταν μόνο κάποιες από τις τοποθετήσεις των ομιλητών επί του θέματος για τη μέτρηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων είτε εκείνοι βρίσκονται σε τηλεργασία είτε όχι. Πριν όμως από την αξιολόγηση της αποδοτικότητας του τηλεργαζόμενου προσωπικού με γνώμονα το αποτέλεσμα του έργου, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο των εργαζομένων τους και ίσως να τους επανατοποθετήσουν σε θέσεις κατάλληλες για εκείνους. Μόνο έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης θα είναι δίκαιη για όλους.

Εκτενής ανάλυση έγινε σχετικά με την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των εργαζομένων την επόμενη μέρα σε ένα μοντέλο τηλεργασίας. Είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο σήμερα; Ήταν ένα ερώτημα που προβλημάτισε το πάνελ, έχοντας ως κατάληξη ότι ο εργαζόμενος θα χρειαστεί να φροντίσει μόνος του την ευζωία του στις συνθήκες τηλεργασίας, καθώς τα δεδομένα στην Ελλάδα και το μικρομεσαίο μέγεθος της πλειονότητας των επιχειρήσεων δεν βοηθούν σε αυτό.

Η ημερίδα είχε διάρκεια δύο ώρες και συντονίστηκε από την κα Μαρία Γιαμπουλάκη, Τraining & Business Development Director του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης «Ευρωπαϊκή Πρόοδος» και οι ομιλητές που συμμετείχαν ήταν οι ακόλουθοι με αλφαβητική σειρά:

Βασίλης Βέλκος, Head IT Code.Career Recruitment Consultant and Business Leader στην Code.Hub

Φανή Κλειδά, Business Unit Director, Trenkwalder

Δημήτρης Μεγρέμης, HRD Senior Specialist, Διεύθυνση Business Partner Operations (BPO) Ομίλου ΟΤΕ

Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομότιμη Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, ΟΠΑ

Γιάννης Τζαβλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Upgrade Consulting and Training

Θεοδώρα Φούντα, Κοινωνιολόγος - Certified coach University of Cambridge, Επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αιγαίου

Χορηγοί επικοινωνίας της ενέργειας ήταν οι: epixeiro.gr, e-daily.gr, stentoras.gr και settle.gr.

Επόμενο Συνέδριο

Social Media

Επικοινωνία

Για γενικές πληροφορίες σχετικά με την HR Community και το συνέδριο/βραβεία, επικοινωνήστε μαζί μας:

hr@skywalker.gr
+30.210.9730280