Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Προετοιμάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό για την επόμενη μέρα» από το skywalker.gr. Πρόκειται για μια δράση που εντάσσεται στη δέσμη πρωτοβουλιών του skywalker.gr με τίτλο «Βγαίνουμε Μπροστά». Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom, στις 30 Απριλίου 2020. Είχε διάρκεια δύο ωρών και μεταδόθηκε απευθείας μέσω της πλατφόρμας του Facebook. Το κοινό είχε τη δυνατότητα υποβολής γραπτών σχολίων και ερωτημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάδοσης.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές κλήθηκαν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

  1. Ποια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις την επόμενη μέρα μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας COVID 19;
  2. Ποιες είναι οι προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων;

Οι ομιλητές προσέγγισαν με σαφήνεια το πρώτο ερώτημα, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως την αφύπνιση του καταναλωτικού κοινού την επόμενη μέρα προκειμένου να ενεργοποιηθεί και πάλι ο τζίρος των επιχειρήσεων. Επισήμαναν πως οι περισσότερες επιχειρήσεις ψάχνουν λύσεις βιωσιμότητας, ενώ ορισμένες θα βρεθούν αντιμέτωπες και με το ενδεχόμενο πτώχευσης. Όλα αυτά καθιστούν αναγκαίο τον μετασχηματισμό τους σε διάφορα επίπεδα, την ιχνηλάτηση νέων αγορών και την ικανότητα άμεσης λήψης αποφάσεων. Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την κάθε επιχείρηση η διατήρηση ψυχραιμίας στις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος. Βασικός στόχος κατά γενική ομολογία είναι η διάθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, κανείς δεν έκρυψε τους προβληματισμούς του αναφορικά με τις ανησυχίες που θα προκύψουν από την πλευρά των εργαζομένων, αφενός την ανασφάλεια σε επίπεδο ψυχικής και σωματικής υγείας και αφετέρου σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων και συνθηκών. Το θέμα αντιμετώπισης του ψηφιακού αναλφαβητισμού συζητήθηκε αρκετές φορές στο πάνελ των ομιλητών και όλοι παραδέχτηκαν πως οι νέες ψηφιακές δεξιότητες θα είναι πλέον απαραίτητες σε όλους τους κλάδους.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών στο δεύτερο ερώτημα απασχόλησαν ιδιαιτέρως και το κοινό που παρακολουθούσε απευθείας την τηλεδιάσκεψη μέσω της Facebook πλατφόρμας. Κρίθηκε σημαντική η συμβολή της κυβέρνησης στην ομαλή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων την επόμενη μέρα, με πρόταση την επιστροφή προκαταβολών και επιδότηση τόκων στα δάνεια. Επίσης, αναφέρθηκε πως στη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου για την οικονομία χρειάζεται να παίξει ουσιαστικό ρόλο και ο πρωτογενής τομέας. Η δημιουργία ενός υβριδικού-ψηφιακού μοντέλου εργασίας κρίνεται επιτακτικό για την επόμενη μέρα. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση, άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας και αναβάθμιση προσόντων. Το προσωπικό χρειάζεται να οπλιστεί με αρκετή ανθεκτικότητα και να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και διαφάνειας ανάμεσα στους εργαζομένους και την εργοδοσία. Όπως σε κάθε περίοδο κρίσης έτσι και τώρα οι συνέργειες και οι συνεργασίες μεταξύ εταιριών υιοθετούνται ήδη από πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να ορθοποδήσουν.

Το συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να αξιοποιηθεί η γνώση που αποκτήσαμε και να μην παραλείψουμε να συμπεριλάβουμε ως οπτική την ευκαιρία για βελτίωση.

Την ημερίδα συντόνισε η  κυρία Μαρία Γιαμπουλάκη, Training & Business Development Director του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης «Ευρωπαϊκή Πρόοδος» και οι ομιλητές που συμμετείχαν ήταν με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι:

Γεωργία Αλεξοπούλου, HR & Recruitment Manager - Adecco Group Greece

Μαρία Γεωργαλά, Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, DEA Επικοινωνίας & Πληροφορίας, GCDF, Career Design

Μιχάλης Δρίτσας, Διευθυντής του Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ζέτα Ζιόβα, Group HR Director at Sfakianakis Group

Bασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΒΕΠ

Δημήτρης Κυριακός, Πρόεδρος Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος, Διευθυντής Δημοσίου ΙΕΚ Αιγάλεω

Αιμιλία Λυμπεράκη-Besson, Εμπειρογνώμονας νέου management HR, ΔΒΜ-Απασχόλησης & Ευρωπαϊκών Πολιτικών, ΕΚΔΔΑ & Εμπειρογνώμονας Erasmus+, IKY

Δημήτρης Μαχαιρίδης, HR Business Partner, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε.

Χορηγοί επικοινωνίας της ενέργειας ήταν οι ακόλουθοι: epixeiro.gr, e-daily.gr, stentoras.gr και settle.gr

Επόμενο Συνέδριο

Social Media

Επικοινωνία

Για γενικές πληροφορίες σχετικά με την HR Community και το συνέδριο/βραβεία, επικοινωνήστε μαζί μας:

hr@skywalker.gr
+30.210.9730280